AKAAN KESKUSJÄRVI - JALANTI

Akaan kaupungin maantieteellinen keskipiste sijaitsee järven etelärannalla, kartassa siinä on hämärä punainen piste. Kävellen tai pyöräillen matka järven ympäri on 19 km pitkä.


Jalanti on n. 7 km pitkä ja 2 km leveä. Vettä siinä on matalan veden aikana ehkä vain 6-10 miljoonaa kuutiota, sillä sen syvimmät paikat ovat vain seitsemän metrin luokkaa. Vesi järveen tulee ja menee Tarpianjokea pitkin. Valtaojat tuovat vettä järveen lumen sulaessa ja sateiden jälkeen. Vedenpinnan vaihtelut ovat pienentyneet Viialan säännöstelypadon rakentamisen jälkeen, mutta sitä ennen vaihtelu saattoi olla kahden metrin luokkaa. Vuonna 2000 ? lyhyt rankkasade laajensi järveä tilapäisesti kauas Toijalaan päin. Vesi on savista ja pohjoispuolen ranta kovin matalaa. Järvi on 83 m merenpinnan yläpuolella. Saaria on vähän. Suurimmat ovat Mäntysaari ja Koivusaari. Pienempiä löytyy Tuomisaari, Kalliosaari, Liinasaari, Koirasaari, Salakkasaari ja yksi nimetön Keinumäen kohdalla.

Järvi on joskus ollut kalaisa kuhajärvi, mutta viime talvena kalastajia näkyi jäällä vain muutama. Toutain on valtaamassa Jalantiakin. Kesällä uistelijoita näkee aika harvoin. Eniten kalaa on saatu helteiden aikana pohjoisrannalta punaisella uistimella ja kymmenen metrin siimalla tai salakankudun aikaan, kun ahvenet ajavat salakoita takaa ja menevät aivan rannassa olevaan katiskaan. Järvihaavistonlahdelta saa hyvin haukia. Järveen on istutettu viime vuosina kuhaa. Rapukantakin on istutettua, mutta täplärapusaaliit eivät ilmeisesti ole kehuttavia. Äitini lapsuudessa jokirapusaaliita keitettiin muuripadassa. Koivusaari oli silloin nuorison tanhupaikka ja on nytkin suosittu retkikohde. Siellä on useita hyviä nuotiopaikkoja ja polttopuita riittää. Mitään katosta tai käymälää ei ole. Vesialueet ja yhteiset maa-alueet on jaettu uusjaossa muutama vuosi sitten. Sontulalaiset eivät omista jaon jälkeen vesialueita Toijalassa ja päinvastoin. Omistajalistat on annettu Jalannintien ja Aakalantien tiehoitokuntien puheenjohtajille. Koivusaari jaettiin hiljattain. Ilmeisesti Akaan kaupunki omistaa siitä suurimman osan. Järvellä ei ajella juuri moottoriveneillä. Joitakin sähkömoottorilla varustettuja pikkuveneitä kyllä näkee. Järvessä on runsaasti vaarallisia kiviä ja siksi vesiskootterit eivät häiritse ranta-asukkaita.

Olen käynyt Jalannilla uimassa pikkupoikana, kun uskalsin istua veljeni pyörän tarakalla. Äitini synnyinkoti oli Haanojalla ja uimapaikka Haanojan pyykkirannassa. En osannut vielä uida, mutta leikin matalassa rannassa. Myöhemmin kävin kesäisin ja talvisinkin sukulaisten mökillä. Vuonna 1988 ostimme tontin vaimoni isovaarin entisiltä mailta ja rakensimme nykyisen talomme. Olen siis katsellut järven elämää liki 70 vuotta.

Nimistä: Jalanti on saanut nimensä siitä, että muinoin järven takana asuneet kirkossakävijät ovat tulleet veneellä järven yli ja jatkaneet jalkaisin loppumatkan, jalan - Jalanti. Aikanaan järven yli kuljettiin talvella jäätietä pitkin. Papinkarilla on pappi hukkunut syksyisellä myrskysäällä. Turja on kirjoittanut tästä paikallislehdessä.


Kuhatilanne

Hämeen kalatalouskeskus on tutkinut Jalantijärven kuhakantaa keräämällä kuhanäytteitä vuosina 2013-2015. Näytteitä saatiin kalastajilta yhteensä 81 kpl. Aineiston vanhin kuha oli 17-vuotias, painoi 9,5 kg ja oli 96 cm pitkä. Jalannin kuhien kasvu todettiin hitaaksi verrattaessa muihin eteläsuomalaisten kuhajärvien kantoihin. Ensimmäisen vuoden kasvu todettiin normaaliksi, mutta seuraavien vuosien kasvut taantuivat. Nykyisen alamitan (42 cm) kuhat saavuttivat vasta seitsemäntenä elinvuotenaan. Kasvussa todettiin suurta vaihtelua, kun kuusivuotiaiden pituudet olivat välillä 51,2 - 28 cm. Kuhat olivat tulleet sukukypsiksi keskimäärin viisi vuotta vanhoina ja 30-35 cm pitkinä. Jalannin kuhat olivat kuitenkin kookkaampia kuin Rutajärven kuhat. Syy kuhien huonoon kasvuun on liian tiheä kuhakanta. Kalastajat ovat sitä mieltä, että järvessä on runsaasti kuhia. Tuntuu siltä, että he haluaisivat, että kuhien alamitta voitaisiin pitää edellisten vuosien tasolla ja näin voitaisiin saada kuhien määrää vähennetyksi ravinnon määrää vastaavaksi. Jos kalastaisin vielä kesäisin, toivoisin että vanhaa alamittaa ei olisi muutettu.

Jos Sinulla on tarinoita, jotka haluaisit liittää tälle sivulle, niin lähetä ne sähköpostilla minulle.